Wil je graag jouw skills, kennisniveau of kwaliteiten naar een hoger niveau tillen? Dan ben je zéker niet de enige. Meer en meer individuen zijn namelijk bezig met persoonlijke ontwikkeling en met persoonlijke groei. Als je interesse hebt om met jouw persoonlijke groei aan de slag te gaan, heb je daar tegenwoordig meerdere mogelijkheden voor.

Niet geheel opvallend is dat meer en meer mensen voor online leren kiezen. Is dat goed te verklaren? Ja, dat is absoluut goed te verklaren. Online leren brengt namelijk veel voordelen met zich mee. In dít artikel willen wij je graag kennis laten maken met al deze voordelen!

Wat is online leren?

Wat is online leren?

Als je bijvoorbeeld 20 jaar terug iets wilde leren, moest je bijvoorbeeld naar een opleidingsinstituut gaan. Je kreeg in dat geval klassikale les, waarvoor je dus per sé naar een fysieke locatie toe moest gaan. Dankzij het online leren behoort dit definitief tot de verleden tijd.

Bij het online leren heb je namelijk maar twee dingen nodig: een internetverbinding en bijvoorbeeld een computer of een laptop. Dankzij deze benodigdheden kun je een online opleiding volgen, een online training volgen of een online cursus volgen. Ook is het op deze manier mogelijk om bijvoorbeeld een webinar te volgen of om een e-book te lezen.

Online leren kent veel verschillende varianten. Dat is één van de dingen waar je op voorhand al van uit kunt gaan. Juist doordat je op meerdere manieren online kunt leren, kun je het altijd zo aangenaam mogelijk voor jezelf maken.

Het doel van online leren is wel altijd hetzelfde: nieuwe dingen leren. Je kunt bijvoorbeeld leren hoe je zelf een website kunt ontwikkelen (https://groeiplatform.nl/category/website-maken), je kunt leren hoe je een moestuin kunt maken of je kunt leren hoe je kunt handelen in cryptocurrency. Over ongekend veel onderwerpen en thema’s zijn reeds online cursussen/trainingen/opleidingen in het leven geroepen!

Welke vormen van online leren zijn beschikbaar?

Welke vormen van online leren zijn beschikbaar?

Spreekt het principe van online leren jou wel aan? Dat is heel goed voor te stellen. Zoals je verderop in dit artikel nog gaat lezen, brengt online leren namelijk veel voordelen met zich mee. Ondertussen is het ook een groot voordeel dat je uit meerdere vormen van online leren kunt kiezen:

  • Online cursus: bij een online cursus ga je je in veel gevallen op een specifiek onderwerp richten. Dit onderwerp krijg je volledig uitgelegd aan de hand van allerlei modules. De meeste cursusontwikkelaars kiezen tegenwoordig voor videocursussen; bij een dergelijke online cursus kijk je naar leuke video’s in plaats van naar droge tekst.
  • Online training: een online training is grotendeels vergelijkbaar met een online cursus. Meestal is een online training minder uitgebreid en richt zich vaker op één specifieker onderwerp. Het is dan ook soms zo dat een online training uiteindelijk onderdeel uitmaakt van een grotere online cursus.
  • Online opleiding: wil je het echt serieus aanpakken? En wil je ook een officieel diploma in de wacht slepen? Dan kun je ook een online opleiding gaan volgen. Dit is een opleiding die je volledig online volgt, maar waarbij je wel aan bepaalde verplichtingen moet voldoen. Hedendaags bieden in ieder geval meerdere instituten dergelijke online opleidingen aan.
  • Webinars: ook is het mogelijk om webinars te volgen. Dit is een evenement op internet waar je je voor aan kunt melden. Op het aangegeven tijdstip kun je voor dit evenement inloggen, waarna je het evenement kunt volgen. Bij veel webinars komen specialisten/experts aan het woord; veel webinars richten zich dan ook op een specifiek onderwerp.
  • Ebook: wil je veel kennis op doen over een specifiek onderwerp? Dan kun je ervoor kiezen om een e-book te lezen. Een e-book is vergelijkbaar met een normaal boek, maar is dan volledig digitaal opgesteld en vormgegeven. Je kunt dit boek dus niet fysiek in jouw handen houden, maar je kunt het boek wel op jouw laptop/computer/e-reader/smartphone/tablet lezen.

In principe zijn dit de verschillende vormen van online leren. Welke vorm spreekt jou op dit moment het meeste aan? Eigenlijk is het lastig om het antwoord op deze vraag te geven. Je bent namelijk afhankelijk van de ontwikkelaars van bijvoorbeeld een cursus of een training. Indien je graag over een specifiek onderwerp meer wilt leren, moet je gewoonweg de verschillende mogelijkheden bekijken.

Wat zijn de voordelen van online leren?

Wat zijn de voordelen van online leren?

Ben jij ook voortdurend bezig met persoonlijke groei? Vind je het belangrijk om jezelf te ontplooien? En wil je dit graag middels de online kanalen doen? In dat geval kun je het beste voor online leren kiezen.

Maar, wat zijn nou in de basis de voordelen van online leren? En waarom kiezen zóveel mensen tegenwoordig voor online leren?

Wij hebben de belangrijkste voordelen van online leren voor je op een rijtje gezet.

1. Je bepaalt jouw eigen leertempo

Een absoluut voordeel van online leren is dat je jouw eigen leertempo bepaalt. Dit kunnen we mogelijk het beste aanduiden met een voorbeeld:

Stel nou dat je een cursus van 10 modules gaat volgen. Elke module bestaat uit drie lessen, waardoor je in totaal 30 lessen moet gaan volgen. Sommige cursisten kiezen ervoor om deze 30 lessen in één week te volgen, maar dat is mogelijk voor jou veel te snel. Jij kunt er echter ook prima voor kiezen om 3 lessen per week te volgen, waardoor je 10 weken lang met deze cursus bezig bent. Daar is helemaal niks mis mee; je bepaalt immers volledig jouw eigen leertempo!

Eigenlijk staat online leren wat dit betreft volledig haaks op de ‘ouderwetse’ manier van lesgeven. Op de basisschool was je bijvoorbeeld onderdeel van een groot geheel; de gehele klas. De gehele klas moest op dezelfde momenten dezelfde lessen volgen. Eigenlijk helemaal niet praktisch, aangezien elk individu zijn eigen sterke/zwakke punten heeft. Bij het online leren heb je gelukkig alle touwtjes in eigen handen!

2. Je kunt vanaf elke locatie leren

Wil je een klassikale opleiding gaan volgen? Dan ben je altijd gebonden aan tijd en locatie. Je moet immers op vaste tijdstippen op een specifieke locatie de lessen gaan volgen. Bij online leren heb je juist daar géén last van. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, bepaal je immers jouw eigen leertempo.

Bijkomend voordeel is dat je niet gebonden bent aan een locatie. Je kunt vanuit jouw eigen huis de lessen volgen, maar ook vanaf jouw strandbedje in Frankrijk. Het maakt gewoonweg niet uit waar je bent, zolang je maar een werkende internetverbinding hebt.

Wat betekent dit voordeel nou concreet? Eigenlijk betekent dit voordeel dat je van grenzeloze vrijheid geniet. Juist dát is waar zoveel mensen in de huidige, hectische maatschappij naar op zoek zijn. Als jij jouw skills naar een hoger niveau wilt tillen, heb je daar dankzij online leren in ieder geval alle vrijheid voor.

3. Je hebt de keus uit heel veel mogelijkheden

Wil jij graag online leren? Dan weet je op voorhand al dat je uit veel mogelijkheden de keuze hebt. Zoals je eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen, bestaan er bijvoorbeeld meerdere vormen van online leren. Daarnaast is het ook een groot voordeel dat je voor elk mogelijk onderwerp wel een geschikt online leermiddel kunt vinden.

Wil jij alles weten over het beleggen in cryptocurrency? Dan kun je tegenwoordig uit meerdere cursussen kiezen. Wil jij alles leren over het transcriberen van interviews? Ook in dat geval kun je uit meerdere online cursussen/trainingen kiezen. En wil jij graag de perfecte mindset verkrijgen? Ook daarvoor kun je meerdere soorten cursussen/trainingen voor volgen én uit meerdere e-books kiezen.

Met andere woorden: op basis van jouw wensen kun je altijd wel iets geschikts vinden. Als je een geschikte online training of online cursus gevonden hebt, geniet je direct van de hierboven genoemde voordelen. Wat wens je nog meer?

4. Online leren is relatief voordelig

Heb jij enig idee wat een opleiding kost bij een ‘ouderwets’ instituut? Als je een klassikale opleiding wilt volgen, moet je hier echt diep voor in de buidel tasten. Wat je hier precies voor moet betalen, hangt van verschillende factoren af. Het is dan ook voor ons niet mogelijk om concrete bedragen te noemen, maar we kunnen wel het volgende concluderen: online leren is een stuk voordeliger.

Hoe wij tot die conclusie gekomen? Nou, de prijzen voor bijvoorbeeld een online cursus of online training vallen echt reuze mee. Indien je bijvoorbeeld een hele uitgebreide cursus wilt volgen, kom je vaak met 100 euro al een heel eind. Voor sommige cursussen moet je met 1000 euro op de proppen komen. Veel geld, maar alsnog voordeliger dan het volgen van een klassikale opleiding.

5. Je bent duurzaam bezig

Dit is niet het meest voor het liggende voordeel, maar het is wel een belangrijk voordeel. Als je een online cursus gaat volgen, ben je namelijk duurzaam bezig. Hoe dat zit? Nou, je hebt bijvoorbeeld geen papieren boeken nodig. Dit bespaart weer een hoop papier, waardoor veel bossen met rust gelaten kunnen worden.

Als je begaan met het milieu bent, kun je dus het beste online leren. Het enige wat je nodig hebt, is een goed werkende internetverbinding. Verder heb je alleen een laptop en een computer nodig. Dat device verbruikt uiteraard wel energie, maar dat weegt niet op tegen de papierbesparing.

Wat zijn de nadelen van online leren?

Wat zijn de nadelen van online leren

Zo, in dit artikel heb je kennis kunnen maken met de vele voordelen van online leren. Is het zo dat online leren alléén maar voordelen met zich mee brengt? Nee, dat is niet het geval. Je moet ook met enkele nadelen rekening houden.

Deze nadelen wegen in onze ogen niet al te zwaar, maar het is wel goed om op de hoogte te zijn van de nadelen/aandachtspunten. Wij bespreken de belangrijkste aandachtspunten hieronder.

1. Je hebt veel zelfdiscipline nodig

Als je met een online cursus of training aan de slag gaat, ben je op jezelf aangewezen. Er is eigenlijk niemand die jou kan pushen, waardoor je over veel zelfdiscipline moet beschikken. Zéker als je bijvoorbeeld een cursus van 10 weken gaat volgen, is dit een belangrijk aandachtspunt.

Weet je van jezelf dat je niet al te veel zelfdiscipline hebt? Dan is het mogelijk beter om voor een andere vorm van leren te kiezen. Indien je wél voldoende zelfdiscipline hebt, is dit uiteraard geen probleem. Overigens kun je jezelf nog wel wat discipline ‘bijbrengen’. Stel namelijk duidelijke doelen voor jezelf; bij het behalen van de doelen kun je jezelf vervolgens belonen. Dat weet jouw motivatie alleen maar verder te verbeteren!

2. Het is niet al te persoonlijk

Bij het volgen van een online training of cursus bouw je maar één band op: een hechte band met jouw laptop of computer. Je bent immers volledig afhankelijk van jouw laptop of computer. De nodige mensen klagen hierdoor ook dat online leren niet al te persoonlijk is.

Tegen dit nadeel hebben wij niks in te brengen. Het is nu eenmaal een feit dat online leren niet al te persoonlijk is. Tegelijkertijd levert online leren wél alle hierboven genoemde voordelen op!

3. Je kunt last van jouw ogen krijgen

Tot slot moet je rekening gaan houden met jouw ogen. Het is namelijk niet goed voor jouw ogen om 10 uur op een dag naar het scherm van jouw laptop of computer te kijken. Je kunt onwijs bevlogen en gemotiveerd zijn door een online cursus/training, maar dan is het alsnog belangrijk om voldoende rust te nemen. Kijk in ieder geval niet de gehele dag naar het beeldscherm van jouw laptop of computer.

Wil je direct met online leren aan de slag gaan?

Begin met online leren en investeer in jezelf

Spreekt het hele principe van online leren jou wel aan? En vind jij de voordelen vele malen zwaarder wegen dan de nadelen? Dat kunnen wij ons maar al te goed voor stellen. Als dit het geval is, raden wij je het volgende aan: bekijk onze categorie ‘Online leren’ en onderzoek wat het beste bij jou past. Ga met andere woorden op zoek naar de beste online cursus of online training.

Wij wensen jou in ieder geval graag veel leerplezier én veel succes. Online leren is onwijs leuk, leerzaam en waardevol!

Bekijk deze platforms waar je direct kunt starten met Online Leren

 

Investeer in jezelf en leer nieuwe vaardigheden door online te leren